Малко над 719 хиляди българи получават вдовишка добавка към пенсията си. Това

...
Малко над 719 хиляди българи получават вдовишка добавка към пенсията си. Това
Коментари Харесай

НОИ с важна информация: 720 000 души с вдовишка добавка към пенсията

Малко над 719 хиляди българи получават вдовишка добавка към пенсията си. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт за деветмесечието на предходната година. Близо 639 000 от тях получават парите към пенсията си за напреднала възраст, а към 70 000 – към инвалидната си пенсия.

Вдовишката добавка е в размер на 26,5% от пенсията или сбора от пенсиите на умрелия брачен партньор. Когато умрелият брачен партньор не е получавал пенсия, добавката се дефинира от пенсията, на която умрелият е имал право.

Добавките за непозната помощ са 72 177, като съвсем половината от тях са отпуснати към инвалидни пенсии. 27 870 индивида получават и добавка за непозната помощ към пенсията си за стаж и възраст, демонстрират още данните на Национален осигурителен институт. Пенсионерите с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на 100, които непрекъснато се нуждаят от непозната помощ, получават към избраната им пенсия добавка в размер на 75 на 100 от обществената пенсия за напреднала възраст. От 1 юли 2020 година обществената пенсия е 141,63 лв., или добавката е 106,22 лв. на месец.

Увеличение на добавките ще има от 1 юли тази година, откакто всички пенсии бъдат индексирани по швейцарското предписание. За тези, отпуснати до 31 декември 2020 година, се планува нарастването да бъде с 5 на 100. Така обществената пенсия, от която зависи добавката за непозната помощ, ще нарасне от 141,63 на 148,71 лв..

От 1 април Национален осигурителен институт ще преизчисли служебно парите на работещите пенсионери

От 1 април Националният застрахователен институт ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с насъбрания спомагателен стаж за миналата година. Механизмът към този момент е автоматизиран и за идващите години, като няма да се постанова подаване на заявление.

Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи с изключение на със стажа и с осигурителния приход, ще би трябвало да подават заявление, в случай че към този момент не са го създали през 2019 и 2020 г. Като антикризисна мярка през предходната година Национален осигурителен институт преизчисли служебно пенсиите на към 300 000 работещи след пенсия, а от тази година това към този момент ще се случва регулярно и годишно въз основата на данните в Национален осигурителен институт.

Любомира Язаджиева, шеф „ Пенсии “ в осигурителния институт, разясни: „ Вземаме предвид осигурителния им стаж след пенсионирането до края на 2020 година И всяка последваща година преизчсиляването, служебното, ще се прави с спомагателния стаж от миналата календарна година “.

Хора, които през 2019-2020 година са подавали заявление за преизчисляване за спомагателен стаж, автоматично попадат в схемата на служебното преизчисляване в този момент. Ако обаче са поискали и преизчисляване с прихода, това става от месеца, идващ на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, само че желаят, ще би трябвало документът да се подаде, само че данните на Национален осигурителен институт сочат, че това е преференциално единствено в някои случаи.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР